Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Ciasto z toffi i solonymi orzeszkami ziemnymi - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
Składniki: (20x25 cm)

3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
4 jajka
szczypta soli
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
puszka kajmaku (użyłam gotowej masy krówkowej)
orzeszki ziemne solone (ilość wedle uznania- u mnie ok. 250 g)
50 g czekolady + 2 łyżki mleka = polewa
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z toffi i solonymi orzeszkami ziemnymi

1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli. Żółtka zaś ubijamy z cukrem, otrzymując gęstą, jasną, kremową masę. Następnie, do masy żółtkowej dosypujemy przesianą mąkę, mieszamy mikserem na małym obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka. Całość powolutku mieszamy łyżką. Blaszkę (20x 25 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą, wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez 20-25 minut.
2. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy partiami do ubitego serka mascarpone. Solone orzeszki siekamy za pomocą blendera, część dodajemy do kremu, mieszamy. Masę krówkową przekładamy do garnuszka, gotujemy krótko na małym ogniu otrzymując jednolitą masę.
3. Spód ciasta smarujemy 1/3 części masy krówkowej, posypujemy posiekanymi orzeszkami. Następnie nakładamy warstwę kremu, którą przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polewamy pozostałą częścią kajmaku, posypujemy obficie siekanymi orzeszkami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, po czym polewamy nią wierzch ciasta tworząc czekoladowe nitki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation