Kuchnia

wypieki

Ciasto z rurkami bez pieczenia - I Love Bake

CIASTO Z RURKAMI BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 duże opakowanie herbatników kakaowych
600 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny*
1/4 szklanki gorącej wody
1 opakowanie rurek np. z kakaowym nadzieniem
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18%
80 g gorzkiej czekolady
* żelatynę można zastąpić zwiększając ilość mascarpone

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek prosto z lodówki miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na ciasto połowę kremu. Układamy rurki jedna obok drugiej i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Układamy herbatniki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kremówkę podgrzewamy dosyć mocno. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia na około 15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation