Kuchnia

Christmas cake

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE
100 g masła
180 g czekolady gorzkiej
2 jajka
10 g kakao
70 g mąki pszennej
120 g cukru brązowego (drobnego)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA KREM
250 g mascarpone
270 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki przyprawy do piernika
NA WIERZCH
kilka pierniczków w czekoladzie
40 g czekolady gorzkiej (na wiórki)
PRZYGOTOWANIE

PRZYGOTOWAĆ SPÓD BROWNIE
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać na koniec posiekane orzechy włoskie.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 35 minut, lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto zostawić do ostudzenia w formie.
PRZYGOTOWAĆ KREM
Śmietankę kremówkę wlać do garnuszka i podgrzać, aż będzie prawie wrząca. Dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Wsypać przyprawę do piernika.
Mieszać całość na na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 12 godzin.
Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania, gęstego, puszystego kremu.
PRZYGOTOWANIE TORCIKU
Spód brownie przełożyć np. na talerz, paterę. Wyłożyć na niego przygotowany krem i rozsmarować.
Wierzch posypać wiórkami i ozdobić pierniczkami.
Przed podaniem schłodzić jeszcze 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation