Kuchnia

Dania

Domowy zakwas na barszcz czerwony

składniki:

– 6 dużych buraków
– 5 liści laurowych
– 6 kulek ziela angielskiego
– 6 kulek czarnego pieprzu
– 4 ząbki czosnku
-woda mineralna niegazowana lub przegotowana z kranu, osolona 1 łyżką soli na 1l
– niektórzy dają kromkę chleba na zakwasie, ja mam z nim złe doświadczenia, zakwas częściej pokrywał się z pleśnią – nie daję

Buraki obrać lub wyszorować szczotką. Pokroić na grube plastry lub w grubą kostkę. Przełożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Dodać ziele, listki, pieprz i obrany czosnek, zalać osoloną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce (np. na górne, kuchenne szafki) na 5-7 dni. Słoik można zamknąć pokrywką, ale należy odkręcać go przynajmniej dwa razy dziennie, by wypuścić powstające gazy. Naczynie można przykryć ściereczką lub niezbyt szczelnie – talerzem. W trakcie kiszenia, na wierzchu może tworzyć się osad lub kożuch, można go zbierać łyżką. Kiedy zakwas jest gotowy, ma ciemną barwę i lekko kwaśny smak. Należy go zlać przez sitko lub gazę do butelek i słoików. Do każdej nalać łyżkę, dwie oleju, tak by wierzch był przykryty. Przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy, choć Ćwierczakiewiczowa mówi, że nawet dłużej:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation