Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciastka z patelni
Składniki:
- 2 szklanki mąki (dałam więcej)
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- odrobina aromatu waniliowego




Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę oraz rodzynki, wymieszać, czy raczej rozetrzeć tak, jakbyśmy robili kruszonkę. Następnie dodać roztrzepane jajka i aromat waniliowy, wszystko razem zagnieść. Gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę mleka, ja jednak musiałam dosypać sporo mąki, żeby nie kleiło się do blatu. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka foremką.
Posmarowaną (papierem nasączonym tłuszczem) patelnię nagrzać, kłaść ciasteczka i "smażyć" na niezbyt dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Z podanej porcji wychodzi ok. 30 ciastek.
- See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/07/ciastka-z-patelni.html#sthash.xIuLcLRl.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation