Kuchnia

przepisy

Herbatnikowo - budyniowy przekładaniec
26. 10.2013 | 18:11
Składniki:
3 paczki herbatników po 200 g (potrzebne ok 500 g)
3 paczki budyniu śmietankowego (po 40 g) polecam "Twój deser" z Biedronki
1 l mleka 3,2%
5 łyżek cukru
100 g masła
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (polecam Bakalland)
mleko do namaczania herbatników
1,5 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki margaryny
3 krople olejku do ciast ( ja użyłam pomarańczowego)
2 łyżeczki kakao ciemnego
przegotowana woda (potrzebna do wyrobienia polewy, nie da się określić ile jej się użyje, polewa musi być płynna)
Przygotowanie:
Formę do ciasta ( 20x 30 cm) wykładamy folią aluminiową. Namaczamy herbatniki w mleku i układamy w blasze. 3/4 l mleka i masło zagotowujemy. 1/4 mleka, 5 łyżek cukru i 3 opakowania budyniu trzeba dokładnie rozmieszać a następnie dodać do gotującego się mleka. Budyń mieszamy aż do uzyskania masy budyniowej. Studzimy. Na herbatniki wykładamy połowę budyniu, następnie kolejną warstwę namoczonych herbatników. Następnie smarujemy masą krówkową. Na masę krówkową kolejne herbatniki maczane w mleku a następnie budyń. Na sam koniec kolejna warstwa herbatników maczanych w mleku. Na koniec przygotowujemy polewę. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kakao, pół łyżeczki margaryny, 3 krople olejku do ciast i odrobinę wody. Mieszamy, jeśli potrzeba to dolewamy jeszcze trochę wody. Polewa powinna być płynna. Polewamy ciasto i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation