Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Pierniczki jak alpejskie, w czekoladzie

Składniki na ok 30-40 sztuk (w zależności od rozmiaru foremki)

Ok 3 szklanki mąki
120g masła o zawartości tłuszczu nie mniej niż 82%
⅔ szklanki miodu
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4-5 łyżek cukru
1 białko
4 żółtka

Dodatkowo:
Gęste powidła śliwkowe
100g mlecznej czekolady
100g czekolady deserowej
Ok 80ml słodkiej 30% śmietanki

Sposób przygotowania:

Miód, przyprawę do piernika oraz przesiane kakao umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Stawiamy na ogniu i często mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy płomień na minimum, dodajemy masło i ponownie mieszając czekamy aż się rozpuści. Masy nie gotujemy, a gotową zestawiamy z ognia i studzimy.
W większej miseczce mieszamy śmietanę z sodą oczyszczoną, a białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem i łączymy z żółtkami.
Mąkę przesiewamy najlepiej do dużej miski, dodajemy masę jajeczną, masę piernikową i śmietanę. Zagniatamy jednolite, choć lekko klejące się ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12h.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Na połowie ciasta zaznaczamy delikatnie foremką kontury pierniczków, a na środku układamy po odrobinie powideł śliwkowych. Przykrywamy drugą stroną ciasta, dociskamy dokładnie wokół każdej wybulonej powidłami części i wykrawamy foremką pierniczki. Ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 8-10 minut. Gotowe pierniczki studzimy, a następnie dekorujemy polewą. Jej przygotowanie jest banalnie proste!

Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekane drobno kostki czekolady i pozostawiamy pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie wystarczy zamieszać czekoladę i dekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation